Groot assortiment
Veilig bestellen en betalen
Snelle levering
Hoge klanttevredenheid

Kennis die we graag met je delen

Aardlitze aansluiten: veilig en efficiënt!

Een aardlitze aansluiten is een cruciale stap bij het installeren van grondkabels. Een aardlitze is essentieel voor de veiligheid en betrouwbaarheid van een ondergrondse elektrische installatie. In dit artikel leggen we gedetailleerd uit wat een aardlitze is, waarom deze belangrijk is en hoe je deze veilig en efficiënt kunt aansluiten.

In dit artikel vertellen we je meer over:

  • Wat een aardlitze is
  • Een aardlitze gebruiken als aarde
  • Hoe je een aardlitze stap voor stap aansluit
  • Een aardlitze afwerken

Wat is een aardlitze?

Een aardlitze is een gevlochten draad die zich onder de ijzeren mantel van een grondkabel bevindt. In tegenstelling tot de standaard geel/groene aardedraad in installatiekabels, bestaat een aardlitze uit vele kleine koperen draadjes die samen een flexibele en betrouwbare verbinding vormen. Deze draad biedt extra veiligheid door de aardlekschakelaar te activeren bij beschadiging van de kabel.

Stappenplan voor een aardlitze aansluiten

  • Stap 1: buitenmantel verwijderen
    Verwijder met een kabelmes of striptang de kunststof buitenmantel van de grondkabel. Hiermee leg je de onderliggende ijzeren mantel bloot.
  • Stap 2: Ijzeren mantel verwijderen
    Knip de gevlochten ijzeren mantel weg zodat de aardlitze volledig toegankelijk is. Zorg ervoor dat je de aardlitze zelf niet beschadigt tijdens dit proces. 
  • Stap 3: Aardlitze verbinden
    Sluit de aardlitze stevig aan op de aarde van de installatie. Voorkom hierbij dat de gevlochten draadjes afbreken.
  • Stap 4: aardlitze isoleren
    Isoleer de aardlitze door geel/groene isolatietape om het blootliggende gedeelte van de aardlitze te gebruiken. De geel/groene tape geeft duidelijk aan dat dit de aarde is. De isolatietape voorkomt mogelijke kortsluiting of andere problemen.

Aardlitze aansluiten meterkast

Bij het aansluiten van de aardlitze op de meterkast is het belangrijk dat de aardlitze correct is verbonden met de aardaansluiting. Dit biedt extra veiligheid en zorgt ervoor dat bij beschadiging van de kabel de stroom direct wordt uitgeschakeld.

Aardlitze aansluiten op stopcontact

Een grondkabel aardlitze aansluiten op een stopcontact gaat volgens dezelfde stappen als bij een gewone aardedraad. Zorg ervoor dat de verbinding stevig is en gebruik isolatietape om de aardlitze goed te isoleren.

Winkelwagen
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door verder te gaan, ga je akkoord met het gebruik van cookies.