Groot assortiment
Veilig bestellen en betalen
Snelle levering
Hoge klanttevredenheid

Kennis die we graag met je delen

Wat is de invloed van de koperkoers op de prijs van een Kabel?

De prijs van koper heeft een directe en grote invloed op de uiteindelijke prijs van kabels. Aangezien koper een van de belangrijkste componenten is in elektriciteitskabels, kunnen zelfs kleine schommelingen in de koperkoers een groot effect hebben op de productiekosten en dus de verkoopprijs. In dit artikel duiken we dieper in hoe de koperprijs wordt bepaald, hoe fabrikanten hiermee omgaan en wat dit voor jou als afnemer van kabels betekent.

In dit artikel vertellen we je meer over:

  • Waarom wordt koper in kabels gebruikt?
  • Wat is het verschil tussen de DEL-notering en de LME-notering?
  • Hoe wordt de prijs van kabels berekend?
  • Wisselkoers en koperkoers
  • Wanneer kan ik het beste inkopen?

Waarom wordt koper in kabels gebruikt?

Koper is vanwege zijn uitstekende geleidingseigenschappen het meest gebruikte materiaal voor elektriciteitskabels. Hoe meer koper er in een kabel zit, hoe hoger de productiekosten. Dit betekent dat kabels met een grotere doorsnede, zoals een enkeldradige kabel van 25 mm², een hogere koperprijs component hebben dan bijvoorbeeld een lichtere kabel van 1,5 mm². De hoeveelheid koper in een kabel wordt vaak berekend met de formule: kwadratuur x 9,6 = aantal kilo koper per kilometer.

Wat is het verschil tussen de DEL-notering en de LME-notering?

De koperprijs, ook wel de koperkoers genoemd, wordt wereldwijd bepaald en varieert afhankelijk van vraag en aanbod. Er zijn twee belangrijke graadmeters voor de koperprijs: de DEL-notering en de LME-notering.

  1. DEL-notering: Dit is de Duitse of Europese koers die vaak in euro's wordt afgerekend. Veel kabelproducenten in Europa baseren hun prijzen op deze notering, met een standaard toeslag van 1%.
  2. LME-notering: De London Metal Exchange (LME) is een wereldwijde beurs waar de prijs van koper in Amerikaanse dollars wordt verhandeld. Hoewel deze notering vaak wordt gebruikt in Europa, wordt de prijs uiteindelijk omgerekend naar euro's. Dit betekent dat naast de koperkoers, ook de wisselkoers invloed heeft op de uiteindelijke prijs van de kabel.

Hoe wordt de prijs van kabels berekend?

De prijs van een kabel wordt berekend op basis van een basisprijs en een kopertoeslag. De basisprijs is een vaste prijs die afhankelijk is van de productiekosten, andere materialen en arbeid. Daarbovenop komt de kopertoeslag. Deze fluctueert op basis van de actuele koperkoers.

Bijvoorbeeld:

De YMvK 3g2,5 kabel heeft 72 kilo koper per kilometer. Op basis van de huidige koperkoers kan je berekenen hoeveel de kopertoeslag per kilometer is. Deze toeslag komt boven op de basisprijs van €680,42 per kilometer en bepaalt de huidige verkoopprijs.

Een solarkabel 6mm2 heeft 58 kilo koper per kilometer en een basisprijs van €469,89 per kilometer. Door met de koperkoers de koper toeslag te berekenen, kom je op de uiteindelijke prijs.

Basisprijs
(zonder koper)

Kilo koper
per km

Koperprijs
per kilo (fictief)

Berekening

Eindprijs (fictief)
YMvK 3g2,5

€ 573,86

72

9

72 x 9 = 648 + 572.42

€ 1220,42 per kilometer

Solarkabel 6 mm2

€ 382,90

58

9

58 x 9 = 522 + 382,90

€ 904,90 per kilometer

Naast de koperkoers zelf, speelt ook de prijsvorming per fabrikant een rol. Sommige fabrikanten bepalen de prijs van een kabel op basis van de koperprijs op het moment van order afsluiting, terwijl anderen de koperprijs op het moment van levering gebruiken. Weer anderen hanteren vaste prijzen die per week of per maand kunnen verschillen. Dit leidt tot variaties in de uiteindelijke verkoopprijs tussen verschillende leveranciers. Bij Kabelpro werken wij altijd met de koperkoers op datum van bestelling. Hierdoor kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Precieze berekening

Als je nog meer de diepte in wilt gaan, is het belangrijk om te weten dat er in de basisprijs al rekening is gehouden met een koperprijs van €1,50 per kilo. Tegenwoordig klopt dit alleen niet meer met de huidige koperkoers. Daarom wordt er bij het berekenen van de kopertoeslag rekening gehouden met de €1,50 die al in de basisprijs zit.

Een precieze berekening ziet er daardoor zo uit:

Kilo koper
per km

Koperprijs
per kilo (fictief)

Koperprijs
in basisprijs

Berekening

Kopertoeslag
(fictief)

YMvK 3g2,5 72

9

1,5

9 - 1,5 = 7,5 x 72

540

Wisselkoers en koperkoers

Bij gebruik van de LME-notering, die in Amerikaanse dollars wordt uitgedrukt, speelt ook de wisselkoers een belangrijke rol. Een zwakkere euro ten opzichte van de dollar kan resulteren in een hogere kopertoeslag, aangezien de kosten van koper in euro's stijgen na omrekening. Dit zorgt voor extra fluctuaties in de prijs van kabels in Europa, boven op de schommelingen in de koperprijs zelf.

Wanneer kan ik het beste inkopen?

Voor klanten is het belangrijk om te begrijpen dat kabel prijzen sterk kunnen variëren afhankelijk van de koperkoers. Door dit in de gaten te houden, kun je mogelijk profiteren van lagere prijzen wanneer de koper koers daalt.

Winkelwagen
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door verder te gaan, ga je akkoord met het gebruik van cookies.