Groot assortiment
Veilig bestellen en betalen
Snelle levering
Hoge klanttevredenheid

Kennis die we graag met je delen

Grondkabel aansluiten: zelf doen met deze stappen!

Hoe moet je een grondkabel aanleggen? Een grondkabel is essentieel voor het veilig en betrouwbaar gebruiken van elektriciteit buitenshuis, bijvoorbeeld in de tuin of in de schuur. Maar hoe zorg je ervoor dat je op de juiste manier een grondkabel aansluit? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je een grondkabel correct aansluit.

In dit artikel vertellen we je meer over:

  • Wat een grondkabel is
  • Hoe kies je welke grondkabel nodig is?
  • Stappenplan voor het aansluiten grondkabel
  • Diepte grondkabel
  • Verschillende soorten grondkabel aansluiten
  • Grondkabel aansluiten op verschillende dingen

Wat is een grondkabel?

Een grondkabel, zoals de YMvK-as of XMvK-as, is speciaal ontworpen voor ondergrondse installatie. Deze kabels zijn beter bestand tegen weersomstandigheden en mechanische beschadigingen dan gewone installatiekabel. De buitenmantel, vaak gemaakt van PVC, is waterdicht en beschermt de aardlitze en de binnenliggende aders. De aardlitze zorgt voor extra veiligheid door de aardlekschakelaar te activeren bij beschadiging. Doordat een grondkabel speciaal is ontworpen voor onder de grond, wordt hij vaak toegepast in tuinen, op campings of voor andere situaties buitenshuis.

Veiligheidsmaatregelen

Veiligheid staat voorop bij het werken met elektriciteit. Zorg ervoor dat je altijd veiligheidsmaatregelen in acht neemt tijdens het aanleggen van een grondkabel.

Hoe kies je het type grondkabel?

Er zijn twee verschillende types grondkabels: YMvK-as en XMvK-as. Welke grondkabel is meest geschikt voor jouw situatie?

YMvK-as

XMvK-as

Geschikt voor spanningen tussen de 0,6 en 1 kV

Geschikt voor spanningen tussen 450 en 750 volt

Kan gebruikt worden zonder beschermbuis

Moet geplaatst worden in een beschermbuis

Dunner en minder brandveilig

Daarnaast zijn er zowel Vinyl Ommantelde (VO) als Vinyl Gearmeerde (VG) grondkabels. VO-kabels hebben een gevlochten ommanteling en worden gebruikt voor kleinere maten. VG-kabels zijn sterker en hebben een armering voor extra bescherming.

Kabel planning

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk dat je een goede planning maakt.

  • Maak een plattegrond van je tuin en geef aan waar de grondkabels, schakelaars en stopcontacten komen
  • Bereken de benodigde kabellengte en zorg dat je voldoende kabel hebt voor de geplande installatie

Stappenplan voor het aansluiten van een grondkabel

  1. Gereedschap en materiaal voorbereiden
    Zorg dat je al het benodigde gereedschap en materiaal bij de hand hebt.
  2. Stroom uitschakelen
    Schakel de stroom uit in de meterkast en zorg ervoor dat anderen weten dat er eaan de elektrische installatie wordt gewerkt
  3. Groepenkast voorbereiden
    Installeer een aparte groep in de meterkast voor de grondkabel om kortsluiting te voorkomen.
  4. Sleuven graven
    Hoe diep moet een grondkabel? Volgens de NEN1010-richtlijnen moeten grondkabels altijd op minimaal 50 cm diepte in de grond zitten. Zorg er dus voor dat je de sleuven iets dieper dan 50 centimeter graaft, zodat de grondkabel diepte altijd aan de richtlijn voldoet.
  5. Opening maken in de muur
    Trek de grondkabel door de muur door schuin van buiten naar binnen te boren.
  6. Grondkabel leggen
    Leg de grondkabel in de sleuven zonder deze strak te trekken, zodat er voldoende lengte is voor eventuele aanpassingen.
  7. Elektra installeren en testen
    Maak aftakkingen voor lichtpunten, schakelaars en stopcontacten. Test de elektra en maak alle verbindingen waterdicht met giethars.
  8. Sleuven dichtgooien
    Als alles naar behoren werkt en de verbindingen waterdicht zijn, kun je de sleuven dichtgooien.

Grondkabel aansluiten op schakelaar

Bij het aansluiten van een grondkabel op een schakelaar volg je dezelfde stappen als hierboven vermeld, met extra aandacht voor het correct aansluiten van de kabeladers op de schakelaar. Zorg ervoor dat de bruin, zwart, en grijs gekleurde aders correct zijn aangesloten om een veilige en betrouwbare verbinding te garanderen.

Grondkabel aansluiten meterkast

Bij het aansluiten van een grondkabel op de meterkast is het belangrijk dat je een aparte groep hebt geïnstalleerd. Sluit de kabel aders correct aan op de aardlekautomaat en de aardlitze op de aardaansluiting. Dit verhoogt de veiligheid en voorkomt overbelasting van de bestaande groepen.

Buitenverlichting aansluiten op grondkabel

Voor het aansluiten van buitenverlichting op een grondkabel, gebruik je de bovenstaande stappen. Zorg ervoor dat de grondkabel goed is beschermd tegen vocht en mechanische schade. Test de verlichting voordat je de sleuven dicht maakt om er zeker van te zijn dat alles correct werkt.

Grondkabel aarde aansluiten

Het aansluiten van de aarde bij een 4 aderige grondkabel aansluiten is cruciaal voor de veiligheid. Een 4 aderige grondkabel heeft naast de standaard aders, ook een aardlitze. Bij een grondkabel 4 aderig aansluiten moet de aardlitze correct worden verbonden met de aardlekschakelaar in de meterkast. Dit zorgt ervoor dat bij een beschadiging van de kabel de stroom onmiddellijk wordt uitgeschakeld.

Grondkabel krachtstroom

Bij het aansluiten van krachtstroom, gebruik je een 3 fasen grondkabel. Deze kabels hebben meerdere aders en kunnen hogere spanningen aan. Zorg ervoor dat je de kabel correct aansluit op de krachtstroomaansluiting in de meterkast en volg de veiligheidsvoorschriften nauwkeurig op.

2 aderige grondkabel of 3 aderige grondkabel

Een 2 aderige grondkabel wordt minder vaak gebruikt, maar kan geschikt zijn voor eenvoudige installaties zoals tuinverlichting. Een grondkabel 3 aderig aansluiten gebeurt volgens de bovengenoemde stappen.

Grondkabel bruin zwart grijs aansluiten

Bij het aansluiten van een grondkabel met bruine, zwarte en grijze aders, zorg ervoor dat deze correct zijn aangesloten op de bijbehorende aansluitpunten. Dit garandeert een veilige en betrouwbare verbinding.

Lees ook ons artikel over het strippen van een grondkabel.

Winkelwagen
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door verder te gaan, ga je akkoord met het gebruik van cookies.